Selasa, 07 April 2020

Empat golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka.


Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu.

1. Ayahnya.

Jika seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak perempuannya di dunia, dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajarkan shalat, mengaji, dan sebagainya, dia membiarkan anak perempuannya tidak menutup aurat, dan hanya memberi kemewahan dunia saja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

2. Suaminya.

Apabila suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya, bergaul bebas, membiarkan istri berhias diri untuk lelaki yang bukan mahramnya.

Jika suami mendiami istri yang seperti itu walaupun suami adalah orang yang alim, shalatnya yang tidak pernah bolong, yang shaumnya tidak pernah lalai, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam Neraka.

3. Saudara Lelakinya.

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga kehormatan wanita jatuh pada saudara lelakinya (kakak, paman). Jika mereka hanya mementingkan keluarganya saja dan adik atau keponakannya dibiarkan dari ajaran Islam, maka tunggulah tarikan mereka di akhirat kelak.

4. Anak Lelakinya.

Apabila seorang anak laki-laki tidak menasehati Ibunya perihal kelakuan yang tidak dibenarkan dalam Islam bila ibu membuat kemungkaran, mengumpat, memfitnah, mengunjing, maka anak itu akan ditanya dan dimintai pertanggungjawaban di akhirat kelak dan bersama menemani ibunya di Neraka.

Website : http://shulfialaydrus.blogspot.co.id/ atau https://shulfialaydrus.wordpress.com/
Instagram : @shulfialaydrus
Instagram Majelis Nuurus Sa'aadah : @majlisnuurussaadah
Twitter : @shulfialaydrus dan @shulfi   
Telegram : @habibshulfialaydrus
Telegram Majelis Nuurus Sa'aadah : @majlisnuurussaadah
Facebook : https://www.facebook.com/habibshulfialaydrus/
Group Facebook : Majelis Nuurus Sa’aadah atau https://www.facebook.com/groups/160814570679672/

Donasi atau infak atau sedekah.
Bank BRI Cab. JKT Joglo.
Atas Nama : Muhamad Shulfi.
No.Rek : 0396-01-011361-50-5.

Penulis : Muhammad Shulfi bin Abunawar Al ‘Aydrus, S.Kom.

محمد سلفى بن أبو نوار العيدروس

Tidak ada komentar:

Posting Komentar